Vassleprotein ökar inte styrka eller omkrets för biceps

I en studie publicerad den 28:e mars i år så visar forskare att vassleprotein intaget före och efter styrketräning ej ger större tillväxt av biceps än placebo.

Studien utfördes på 33 otränade friska män. De fick först styrketräna utan kosttillskott i 3 veckor för att mäta anpassningarna. Sedan följde 6 veckors vila. Därefter fick de styrketräna i 3 veckor med vassleprotein eller placebo intaget före och efter träning.

Ingen signifikanta skillnader i anpassning till styrketräningen observerades mellan placebo och vassleprotein-gruppen även om vasslegruppen hade större genomsnittslig muskelvolymökning än placebo: 17% jämfört med 14.9% vilket är en skillnad på ungefär 12% i tillväxt.

Det studien egentligen säger är att styrketräning i sig är en så anabol process att protein intaget kring träning är av ringa betydelse. Det viktiga är att man äter tillräckligt med protein över dagen i sort, inte hur man tajmar intaget. Vassleprotein gör sig rimligen bäst på fastande mage i vilande tillstånd: alltså som mellanmål och som ersättning för frukost. Vid träning spelar vasslet ingen större roll. Man kan förvisso tycka att studien hade varit relevantare om de studerat träning av stora muskelgrupper då behovet av protein och potentialen för att bygga stora muskler är betydligt högre där. Dessutom tränar ju folk i allmänhet hela kroppen och inte bara biceps. Vi efterlyser fler studier på ämnet.

Erskine RM, Fletcher G, Hanson B, Folland JP. Whey Protein does not Enhance the Adaptations to Elbow Flexor Resistance Training. Med Sci Sports Exerc. 2012 Mar 28.