Stor övningsvariation negativt för träningsresultaten

En ny studie påvisar att ett traditionellt strukturerat träningsprogram ger något bättre träningsresultat än ett program där övningarna randomiseras för varje pass med reservation för att de som tränade randomiserade övningar var något mer motiverade. Hur man nu mäter motivation är en annan fråga men om man accepterar resultatet så kan det tänkas bero på att de redan var vana vid strukturerade program och således fick lite rekreation av att testa något nytt. Antagligen skulle även ett randomiserat program tappa tjusningen över tiden. Och i vilket fall så går man ju normalt funtade människor till gymmet primärt för resultaten, inte för att ha kul.

Studien utfördes på 21 styrketräningsvana män som slumpmässigt fördelades upp i två grupper som fick träna antingen ett traditionellt strukturerat program där de själva valde övningarna eller ett med randomiserade övningar valda av den mobila appen AceWorkout. Båda grupperna körde 4 pass i veckan med 6 övningar och 3 set per övning över loppet av 8 veckor. Man mätte muskeltjockleken, kroppsfett, muskelmassa och styrka. Båda grupperna ökade tjockleken på quadriceps och rectus femoris likvärdigt men bara den strukterade gruppen ökade vastus intermedius. Styrkeökningar var generellt likvärdiga men strukturerade gruppen fick bättre ökningar i bänkpressen. För kroppsfett och muskelmassa sågs ingen signifikant skillnad.

Lärdomen här är att nyckeln till resultat inte är att chocka musklerna med nya grejer utan att träna regelbundet och med fördel med systematiska övningsval så att man kan mäta progressionen.

Baz-Valle E, Schoenfeld BJ, Torres-Unda J, Santos-Concejero J, Balsalobre-Fernández C. (2019) The effects of exercise variation in muscle thickness, maximal strength and motivation in resistance trained men. PLoS ONE 14(12): e0226989. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0226989.