Vanliga misstag bland styrketränande

För mycket pressövningar och för lite stabiliserande övningar

Visst, det är mäktigt att ta mycket i bänkpress och militärpress, men med denna ensidiga typ av träning så kommer skadorna långt innan vikterna börjar bli imponerande. Resultatet är framåtroterade axlar och trasiga rotatorkuffar på en i övrigt oansenlig fysik. Det mesta av styrkan och balansen sitter i kroppens baksida så det är där träningens fokus bör ligga oavsett vilken övning man vill bli starkare i.

För mycket isoleringsövningar och för lite basövningar

Det typiska exemplet är killen som kör 10 set biceps och 3 set situps varje pass och sedan går hem. Resultatet är krokiga armar och en oförändrad mage.

För lite benträning och för mycket överkroppsträning

Storkben och pumpad överkropp är något av det fulaste som finns. Dessutom skjuter man sig själv i foten genom att skippa benträningen då den ger i särklass högst hormonutsöndring vilket är till nytta för andra muskler som tränas direkt efteråt.

Övertro på kosttillskott

Visst, kosttillskott kan vara till hjälp men de kan inte ersätta bra mat. Att välja pulver och piller framför kött, potatis och grönsaker är bara korkat. Kosttillskotten skall vara ett komplement, inte ett substitut.

För mycket fokus på kost, för lite fokus på träning

För att bygga muskler så måste man träna. För att bygga stora muskler så måste man träna ofta och progressivt. Kosten gör bara skillnad om träningen sköts och så länge det inte är frågan om någon vegankost så är skillnaden mellan diverse kosthållningar ytterst marginell.

För mycket konditionsträning

Konditionsträning i anslutning till varje styrketräningspass är fullkomligt kontraproduktivt. Det gör av med en massa energi, tar upp en massa tid, och motverkar anpassningen till styrketräningen. Det är inget fel med konditionsträning men det räcker gott och väl med maklig joggning 2 gånger i veckan på andra dagar än styrketräningen.