Vanliga misstag bland styrketränande del 2

För låg frekvens

Att träna igenom kroppen en gång i veckan är på tok för sällan vare sig man kör helkroppspass, halvkroppspass, 3 split, 4 split eller 5 split. Hela kroppen behöver tränas igenom minst 2 gånger i veckan. Allra helst 3 gånger. Avancerade splittar är den vanligaste träningsformen på gymmen och de som tränar efter detta recept har alla något gemensamt: det händer ingenting med deras fysik. År in och år ut så kör de sin split, sin höstbulk och sin vårdeff. Och år in och år ut så ser fysiken likadan ut. När vårdeffen är över så är det samma smala ben, kassa rygg, framåtroterade axlar, oproportioneliga biceps, obefintliga triceps och underarmar som tittar fram. Anledningen till att biceps och framsida axlar sticker ifrån resten är för att just dessa muskler kräver minst träning för att växa och ändå får de mest träning i en traditionell byggarsplitt. Ben, rygg och triceps däremot behöver stor träningsvolym med hög frekvens för att växa till sig maximalt och det är väldigt svårt att uppnå med en byggarsplitt. Halvkroppspass 4 gånger i veckan eller 3-4 helkroppspass med varierande intensitet är namnet på lösningen.

För långa pass med för många övningar

Att träna långa pass med många övningar är ett recept för att tappa gnistan. Beroende på personen så urartar det i tortyr eller flams. Att köra korta pass med ett fåtal effektiva basövningar är betydligt bättre om man vill hålla gnistan vid liv. Kom ihåg att det träningsprogram som fungerar bäst är det man klarar av att följa. Att hålla nere tiden och övningsantalet gör det dessutom enklare att prestera på en vettig nivå i varje övning och mäta sin progression.

För lite träning, för mycket trams

För att få ut något av sin tid på gymmet så måste man faktiskt träna. Att fylla sina pass med skitsnack, stretching, isoleringsövningar, inskränkta rörelsebanor, för tung eller för lätt belastning etc är fullkomligt bortkastat och ändå är det mer regel än undantag bland gymbesökare. Ät din spenat och gör dina djupa knäböj så ska du se att jultomten dyker upp vid årets slut.