P-piller negativt för muskeltillväxt

Kvinnor som tränar regelbundet och intar p-piller får mindre muskeltillväxt än dem som inte tar pillren enligt en studie från 2009 utförd av forskare vid Texas A&M University. Studien leddes av doktoranden Chang Woock Lee och utöver effekterna på muskeltillväxten så fann man också att pillren resulterade i lägre hormonnivåer överlag.

Studien utfördes på 73 friska kvinnor i åldrarna 18-31 år. Samtliga kvinnor instruerades att inkludera tillräckligt med protein i kosten för att säkerställa muskeltillväxt. 34 kvinnor sattes på p-piller och de övriga 39 var helt utan p-piller. Båda grupperna deltog i en 10 veckor lång styrketräningsperiod med hela kroppen i fokus. Träningspassen bestod allt som allt av 13 övningar och utfördes 3 gånger per vecka. I varje övning så skulle deltagarna göra 6-10 repetitioner á 3 set på en vikt motsvarande 75% av deras max.

Det var signifikanta skillnader mellan de två grupperna. Gruppen som var satt på p-piller ökade i snitt sin fettfria massa med 2.1% medan den andra gruppen ökade i snitt 3.5% vilket motsvarar över 60% större muskeltillväxt. Man observerade också att nivåerna av anabola hormoner var signfikant lägre i p-pillergruppen medan kortisolnivåerna var betydligt högre.

P-piller är alltså katastrofalt för maximal muskeltillväxt och inget att rekommendera för den som vill bygga muskler – i synnerhet inte för den som vill bygga muskler snabbt.