Hemligheten bakom en snygg fysik

Alla vill ha en snygg kropp men vägen till målet kan vara lång och snårig. Vissa tror att man måste springa som en dåre, göra armhävningar som en tok och situps som en galning för att få snygga definerade muskler medan andra fokuserar på att äta så mycket som möjligt och gå på gym i hopp om att bygga muskler i största möjliga utsträckning. Det är två sidor av samma falska mynt.

För att få en snygg manlig fysik så är det absolut viktigast att ha låg fetthalt på kroppen. Fetthalten reglerar man genom mängden mat man stoppar i sig. Ju mindre du äter, desto mer fett kommer du att bränna. När fettet försvinner så träder musklerna fram. Äter man för lite fullvärdigt protein och fett – som finns i framför allt kött – så riskerar dock även musklerna att försvinna så det gäller att komponera kosten väl. Det förhåller sig också så att styrketräning signalerar till kroppen att behålla muskler / bygga muskler så det är av yttersta vikt att styrketräna vare sig man deffar eller bara försöker bygga muskler. Konditionsträning är hälsosamt men det hjälper en inte att få synligare muskler på överkroppen. Vaderna växer förvisso bäst av löpning och även lår och gluteus får sig en viss tillväxt därifrån men det har noll betydelse för att få tydligare magrutor, armmuskler och bröstmuskler.

Med 10-12% fett på kroppen – uppmätt med kaliper – så kommer musklerna att synas väl, förutsatt att man har några. Det är dock inte några stora mängder muskler som krävs. En person på 180 cm med 10% kroppsfett behöver inte väga mer än 80kg för att se muskulös ut när tröjan åker av. Går fetthalten ner mot 6% på samma längd och vikt så kommer personen att se ut som den är huggen i granit.

För kvinnor så är en betydligt högre kroppsfetthalt att rekommendera för hälsa och fertilitet, säg 20% kroppsfett. I kombination med lite muskler från ordentlig styrketräning och väl avvägd löpning så kommer det att se väldigt tilltalande ut.

Hur som helst, förutsatt att fetthalten på kroppen är rätt så är det alltså upp till styrketräningen om fysiken ser harmonisk ut eller ej. En person som bara kör bicepscurls, situps och bänkpress kommer inte att få en snygg fysik. Träningsprogrammet bör i huvudsak utgöras av knäböj, frontböj, marklyft, bänkpress, pullovers, frivändningar, chins, dips och roddövningar. 3-4 gånger i veckan a 1-2 timmar per gång är lagom mängd styrketräning. Att träna armar och mage separat är bara slöseri med tid. Kompletterar man detta med löpning 3-4 gånger i veckan, 40 minuter åt gången, gärna på de dagar man inte styrketränar så kommer kroppen att harmoniseras över loppet av ett år. Glöm inte bort att dra några spurter när du springer så att dina ben får allsidig träning. Skippar man löpningen så kommer vaderna att släpa efter – så tillvida att man inte har ärvt grova vader – och därtill kommer man att utveckla ett klumpigt rörelsemönster vilket drar ner helhetsintrycket av fysiken. En fotoskön kropp är inte mycket att hänga i julgranen. En kropp ska vara vacker i rörelse.

Alltså: träna kroppen allsidigt så att du får både styrka, smidighet, uthållighet, spänst och bra kroppshållning. Och håll kroppsfettet lågt om du är man genom att helt enkelt inte överäta.