Myter kring muskelbyggning

I denna artikel tar vi upp några vanliga myter kring muskelbyggning. Några är gamla rackare som envist klamrat sig fast. Andra är av mera nykläckt slag. Alla är de snicksnack. Att kunna se igenom byggarmyterna är nödvändigt för att få maximala resultat av sin egen träning och för att slippa förstöra sitt liv med en massa onödigt och socialt handikappande nonsens.

Man måste äta var tredje timma för att inte musklerna ska brytas ned

Det spelar ingen roll hur ofta man äter. Det enda som spelar någon roll är hur mycket man äter totalt. Huruvida födointaget är fördelat över en eller flera måltider om dagen är irrelevant. Att äta tillräckligt stora måltider för att klara sig i flera dagar utan mat är dock varken praktiskt eller eftersträvansvärt.

Man måste äta protein tillsammans med kolhydrater för att stimulera muskeluppbyggnaden maximalt

Det är bara proteinet som stimulerar muskelbyggnaden. Kolhydraterna har ingen synergistisk effekt på proteinsyntesen.

Hormonet insulin stimulerar muskeluppbyggnad hos människor

Insulinnivåer över den insulinnivå som kroppen har vid fasta har noll effekt på proteinsyntesen hos människan.

10 repetitioner per set bygger bäst

Den muskelbyggande effekten man får av träning följer av den tid som muskeln är under anspänning, inte antalet repetitioner i sig själva. Man kan åstadkomma större muskelbyggande effekt med en enda repetition än med 10 repetitioner. Allt handlar om hur lång tid man tar på sig att utföra den excentriska delen av rörelsen. Dvs, den delen av rörelsen då man håller emot vikten. Det är då muskeln är under anspänning. Självklart måste vikten vara hög nog, relativt till muskelns kapacitet, för att försätta muskeln under tillräcklig anspänning för att muskeluppbyggande resultat skall uppnås. Kroppen bygger bara muskler om den belastas hårdare än vad den är van vid.

Stresshormonet kortisol som frisläpps av kroppen under hård långvarig träning är negativt för muskelbygge

Stresshormoner är bara skadliga om de löper amok i kroppen hela tiden. Just när man tränar vill man ha stresshormoner som cirkulerar i blodet för det sätter igång en lång kedja av reaktioner i kroppen som mynnar ut i ökad kroppslig kapacitet, bara kroppen får tid att vila ut efteråt. När man tränar ska man eftersträva att stressa kroppen relativt hårt. Följer man bara upp träningen med rimlig vila och avslappning så kommer resultaten som ett brev på posten. Stressar man inte kroppen när man tränar så kommer man inte att utvecklas. Det är dock viktigt att vara medveten om att stressar man kroppen för hårt så kommer man inte heller att utvecklas på grund av förslitningskador och kompromissat immunförsvar. Det gäller att anpassa träningen efter förmågan för att kunna öka förmågan över tiden.

Essentiella aminosyror och kolhydrater just innan och under träning är positivt för muskelbygge

Att trycka i sig näring just innan och under styrketräning eller annan träning förhöjer insulinnivåerna och minskar frisläppandet av tillväxthormon under träningen. Detta hämmar genuttrycket för fettförbränning i muskelcellerna och minskar i slutändan det totala muskeluppbyggande gensvaret från träningen. Träning skall utföras på fastande mage. Det är direkt efter träningen som man behöver få i sig näring.

Snabba kolhydrater är viktiga för att återställa glykogenlagren efter träning

Det spelar ingen roll om kolhydraterna är snabba eller ej. Glykogensyntesen drivs minst lika bra av långsamma kolhydrater och då slipper man dessutom belastningen på tänder och förhöjda blodsockernivåer.

När man tränar ska man eftersträva att få mördande träningsvärk

Rejäl träningsvärk som sitter i och inskränker rörelseförmågan i flera dagar efter träningstillfället är kontraproduktiv. Det är viktigt att kunna träna ofta på en för kroppen lagom ansträngande nivå för att hålla både nervsystem och muskler i trim. Särskilt för en nybörjare. Går det för lång tid mellan passen så kommer aldrig nervsystemet att lyckas rekrytera fler muskelfibrer än de som hinner desertera mellan passen med resultatet att man i bästa fall kommer att stå och stampa på ett och samma ställe. Det är viktigt att komma ihåg att det är först när nervsystemet har rekryterat samtliga befintliga muskelfibrer längs de arbetande lederna som det finns möjlighet att bygga mer muskler. Det viktiga är att man tränar ofta och att vikterna man tränar med ökar över tiden, inte nödvändigtvis varje träningspass men iaf över loppet av ett par veckor. Varje enskilt träningspass skall ses som ett steg mot ett långsiktigt mål. Det är sakta men säkert som vinner loppet. Skyndar man för mycket så kommer man att skada sig och/eller tappa lusten då resultaten dröjer eller helt uteblir.

Styrketräning är skadligt för barn och ungdomar

Tvärtom. Måttlig styrketräning utförd på ett anatomiskt korrekt sätt är något av det allra bästa som barn och ungdomar kan sysselsätta sig med. Belastningen på tillväxtzoner vid styrketräning är betydligt lägre än i lekar och sporter som involverar hopp, landningar och tacklingar. Styrketräningen stärker hela kroppen och ger den en flygande start in i vuxenlivet. Den grundfysik man bygger när man växer upp håller genom hela livet och detta gäller muskler, senor och skelett i mycket större utsträckning än renodlad kondition. Ingen träning som utförs i vuxen ålder ger samma bestående resultat som den som utförs under uppväxten.