Boostad havregrynsgröt

Publicerad: 12 augusti, 2009

Kategori: Kost

Ingredienser

Havregrynsgröt gjord på 3 dl vanliga havregryn
6 råa ägg
1 Banan
0.5 dl smör
0.5 dl mandlar
2 matskedar kokosflingor eller finfördelat kokosfett
1.5 matskedar mörk, tjock och opak honung eller mörk sirap
Kardemumma och kanel efter behag

Till servering (valbart)

0.5 liter fullfet mjölk i separat glas eller 0.5 liter turkisk yoghurt i separat tallrik.

Tillvägagångssätt

1. När du kokat klart gröten och tagit av kastrullen från plattan så rör du ned ett antal råa ägg, ett ägg i taget, tills vitan stelnat. Räkna med 2 ägg per dl havegryn som använts i gröten.
2. Skiva därefter en banan som du rör ned i gröten.
3. Begrav en smörklick – en matsked , gärna osaltat smör, per dl havregryn – i gröten.
4. Strö därefter över mandlarna.
5. Därefter slänger du ned ett par matskedar kokosflingor eller egenhändigt finfördelat kokosfett.
6. Tillsätt en klick mörk, tjock och opak honung eller ringla lite mörk sirap över det hela (räkna med en halv matsked per dl havregryn).
7. Krydda avslutningsvis med lite kanel och kardemumma.

Avnjutes antingen som den är eller med fullfet mjölk (gärna gammaldags 4-4.5% fett) eller turkisk youghurt (10% fett) till, gärna i separat glas eller tallrik i yoghurtens fall.

Hårddata

Energi: Någonstans mellan 1600 och 1700 kcal utan att räkna in mjölk eller yoghurt. Räknar man in allt så kommer man över 2000kcal.
Pris: Lär inte gå lös på mer än 10-15 kronor totalt
Tid: Tar inte mer än 2 minuter att röra ihop när gröten väl är kokad.